Quines són les diferents ajudes per al lloguer?
Existeixen tres tipos d’ajudes: les ordinàries, les especials i les ajudes a la rehabilitació.
Pots veure les característiques i requisits a la web de juventut de Barcelona, aquí.
Com puc accedir a un lloguer de protecció oficial?
Per accedir a un habitatge del parc públic d’habitatge en règim de lloguer serà imprescindible estar inscrit al Registre de Sol.licitants de d’habitatges amb Protecció Oficial de Barcelona, i complir amb els requisits establerts a les bases de la corresponent convocatòria d’habitatge (entre elles nivell d’ingressos mínims i màxims). Dins dels habitatges de lloguer amb protecció oficial es troben els denominats habitatges dotacional per a joves fins a 35 anys en el moment de la sol·licitud (totes les persones que vulguin viure a l’habitatge).
Els lloguer públics, es regiran per l’establert a la Llei d’Arrendaments Urbans amb un preu regulat que dependrà de la qualificació de l'habitatge. Trobaràs més informació aquí.
Com puc accedir a la borsa de lloguer?
Els requisits imprescindibles per inscriure’s a la Borsa de Lloguer són:
- Estar empadronat a la ciutat de Barcelona.
- Inscriure's en el servei específic de Borsa d'habitatges de lloguer de l'ajuntament de Barcelona.
- Inscriure’s en el Registre de Sol·licitantanar anant a alguna de les oficines d’habitatge o també, és pot fer telemàticament i trucant al 010.
Un cop inscrits, accedireu als pisos de la borsa. Llogar un pis a través d’aquest sistema és avantatjós en molts aspectes: el preu de lloguer és inferior al del mercat, els tècnics s’encarreguen de buscar el millor pis disponible, i es proporciona assistència en l’elaboració i la signatura del contracte, així com assessorament jurídic durant tot el procés —sense cost—, entre altres. Més informació aquí.
On puc buscar pis o habitació?
Existeixen diferents formes d’accedir a l’habitatge, l’elecció dependrà de les teves necessitats i circumstàncies personals i econòmiques. Tens un catàleg de eines i recursos on trobar pis o habitació, aquí.
Si necessites suport en la recerca de pis o habitació pots demanar cita amb el servei d’Assessoria d’habitatge en el Joves de Barcelona del teu districte.
Qui ha de pagar els desperfectes d’un habitatge en lloguer?
Tal com ha de venir especificat en el teu contracte d’arrendament, i segons el que estipula la Llei d’Arrendaments Urbans, la persona arrendadora és el responsable de realitzar tots aquells arranjaments que siguin necessaris per a conservar l’habitatge en condicions d’habitabilitat. Però, compte! aquest punt queda subjecte a una excepció, i és que l’avaria no s’hagi produït per un mal ús o sigui una petita reparació derivada del desgast d’ús per part de la persona llogatera. En aquest cas, serà ella, la responsable d’esmenar l’avaria i reparar-la
Per regla general, la persona arrendadora es fa càrrec d'obres fonamentals que de no fer-se farien quasi impossible viure-hi com ara: tuberies, terres o parets, instal.lació elèctrica mentre que, el llogater ha de reparar : aixetes, cisternes o desperfectes a la pintura."
Quan signes un contracte de lloguer, és obligatori contractar una assegurança de la llar?
No és obligatoria l’assegurança de llar, però sí molt recomanable. Tot i no ser-ho, el propietari té dret a com a condició indispensable per llogar l’habitatge per contracte. Tot i això, és recomanable que un inquilí contracti una assegurança de llar, en concret una assegurança de responsabilitat civil, per poder cobrir aquells danys a tercers, i de contingut per tenir coberts els béns que hi ha dins de l’immoble.
En el cas que el propietari tingui una assegurança de llar contractada, aquest sol ser una assegurança de Responsabilitat Civil i de Continent, és a dir que per exemple en cas d’un incendi, la cobertura de l’assegurança estaria limitada a l’estructura de l’immoble (parets, sòls, electricitat, canonades…) i no al contingut que hi ha dins.
Què hauria d’haver en un contracte de lloguer?
En el moment de formalitzar el contracte de lloguer, han de constar les següents dades:
- La identificació de l'habitatge.
- El nom i els cognoms del propietari i del llogater (i els seus DNI).
- La quantitat anual de la renda.
- La durada i la data d'inici.
- La forma de pagament del lloguer.
- La fiança.
- La clàusula d'actualització de la renda.
- La cèdula d'habitabilitat
- El certificat d'eficiència energètica.
- La repercussió de les despeses.
- Si és moblat, cal que se signi un document o inventari de mobles, electrodomèstics, estris i complements.
Per saber les particularitats de cada apartat consulta la web de gencat, aquí.
Què he de tenir en compte abans de signar un contracte de lloguer?
Consells abans de signar:
- Assegura’t de comprendre a la perfecció tot el que signes. Pot semblar evident però et pot evitar molts malentesos en un futur.
- Revisa l’estat de l’immoble abans de signar el contracte.: Revisar aixetes, endolls i interruptors i comprovar que els electrodomèstics funcionin i les portes i finestres tanquin bé. Recomanem que no realitzis cap tipus de pagament fins que vegis l’immoble en persona.
- Cadascuna de les pàgines del contracte ha de ser signada pel propietari, el llogater i les persones avaladores en cas que hi hagi.
- Si l’habitatge es lloga amb mobiliari, s’ha de fer un inventari de tot el que hi ha de manera detallada i annexar-lo al contracte.
- Recomanem domiciliar el pagament del lloguer o bé demanar un comprovant cada vegada que s’efectuï per tal d’acreditar que es fa efectiu.
- La Llei d’habitatge de Catalunya obliga a que la persona arrendadora annexi al contracte de lloguer el certificat d’eficiència energètica i la Cèdula d’habitabilitat de l’immoble.
- Feta la signatura del contracte, la persona arrendadora ha de registrar el contracte i depositar la fiança a l’INCASOL. La fiança és un dipòsit de diners equivalent a una mensualitat de renda .
- Formalitza la signatura cara a cara amb el propietari o bé amb la immobiliària. Així evitaràs falsos arrendadors
- Demana el valor de l'índex de referència que correspongui a l'habitatge i l'import de la renda que pagava l'anterior llogater/a
Compartim una infografia de l’Assessoria d’Habitatge de Joventut/Gencat on pots demanar assessorament per qualsevol dubte d’habitatge, en aquest enllaç.
Quin preu màxim pot tenir el meu nou contracte?
Actualment, no existeix limitació a l’hora d'establir la renda en el contracte de lloguer, i la persona arrendadora podrà fixar el preu lliurament, sense tenir en compte cap tipus de topall. No obstant això, la llei obliga a la persona arrendadora a informar de l’índex de referència del preu del lloguer a l’oferta de l’habitatge i a les clàusules del contracte.
Alerta amb els contractes signats entre el 22 de setembre de 2020 i el 7 d’abril de 2022, durant aquest temps, va estar en vigor la Llei de Contenció de Rendes, i les rendes dels contractes signats es troben limitades. Si vols assegurar-te que estàs pagan el que correspon, pots demanar una assessoria amb el servei d’Assessoria d’Habitatge a través de qualsevol Joves de Barcelona.
On puc trobar allotjament per a estudiants a Catalunya?
Existeixen diferents opcions per tal de trobar allotjament aprop del teu centre d’estudis. Pots optar per:
- Servei d’allotjaments per a estudiants.
- Compartir habitatge amb altres estudiants.
- Residències i Col·legis major. Trobareu un cercador aquí.
- Viles universitàries.
- Convivència Intergeneracional. Aquesta és una alternativa que fomenta la convivència i el suport entre generacions. Els joves s'instal·len a casa de gent gran amb el compromís de fer-los companyia. A canvi el preu de l’habitació sol ser molt més econòmic. A Catalunya hi ha entitats que gestionen aquestes sol·licituds i posen en contacte a joves i gent gran. Podeu trobar més informació sobre aquestes entitats aquí.
Pots demanar cita a l’Assessoria d’Habitatge Compartit dels Serveis Joves de Barcelona perquè t’ajudin a fer la recerca.